|
Stránka 1 z 1 [ Příspěvků: 8 ]
| Autor |
Zpráva |
|
gekkon
|
 |
Předmět příspěvku: OHŘEV INFUZÍ Napsal: 21. 11. 2008, 19:27 |
|
 |
| uživatel fóra |
 |
|
|
|
zdravím všechny .... dotaz zdánlivě jednodušší, řešení však nejasné...... exixtují systémy ohřevu infuzních roztoků na principech termoboxů - tj. klimatizovaných schránek s definovanou teplotou udržující inf. roztoky non-stop připraveny teplé k použití - což je obvykle u kritických stavů [má-li mít ohřev nějaký význam - alespoň dle mého názoru] - zásadní - tj.s příchodem pacienta/vznikem kritického stavu mám teplé roztoky k dispozici a neřeším zprovoznění jakéhokoliv systému ohřevu (stejně na to ovykle není čas  ) - až po sem docela jasné....  dotazy pro Vás: a. využíváte někdo podobný systém? jaký typ, Vaše zkušenosti, režim B. pro / cons obecně c. a nakonec to zásadní z mého pohledu: jak se vyrovnat s přechováním teplých roztoků v boxu - řádově hodiny až desítky hodin - vzhledem k doporučením pro skladování roztoků do 25°C - neřešit/nějký arbitrární čas ponechání roztoků v termoboxu/jiné nápady???? zatím díky a všem klidný podzim a pohodovou zimu 
_________________ Vítek Konopáč ARO Nemocnice ve Frýdku-Místku
|
|
 |
|
 |
|
ikrikava
|
Předmět příspěvku: Re: OHŘEV INFUZÍ Napsal: 27. 11. 2008, 13:29 |
|
|
S ohřevem na sálech to máme asi takhle: -při předpokládaných velkých náhradách roztoky načínám na začátku výkonu set na "HOTLINE" (je to nákladnější, takže po bedlivé úvaze  ). Mimochodem - zprovoznění je velmi rychlé - takže u akutních krvácení a polytraumat pro mě No.1 -na sálech máme tzv. "tepličky" - vypadá to jako lednička, jenže ouha - hřeje to  , máme jednu tepličku asi pro cca 5 sálů dohromady, nastavená teplota tam je 37-38 st., vleze se to toho docela dost roztoků, používáme je pro ohřívání roztoků pro rutinní výkony, takže obrat je vysoký a roztoky se tam moc dlouho neohřejí (doslova). Dobu ponechání roztoků v tepličce (pokud vím) tak moc neřešíme, ale funguje to tak, že když beru nový roztok, tak beru vždycky nejteplejší (čili nejstarší). Nevím, jak jinak by se to dalo řešit - po uplynutí určité doby by se ty roztoky stejně asi musely vyhodit, protože znovu je ochlazovat a používat by byl nesmysl  . U neurochir. sálů tam máme i manitol, což vidím jako velkou výhodu - alespoň ho můžu podávat v kapalné formě - ty krystalky jdou hrózně špatně přes to sítku v infuzním setu  . - máme taky takové ty "šnekové" ohřívače - osobně je moc nepoužívám - při vyšším průtoku nejsou moc účinné, spíš jen pro udržení teploty již předehřátého roztoku z tepličky. - na urgentu máme takový zvláštní systém ohřevu infuzí - teď nevím jak se to jmenuje, ale je to na jednom stojanu i s kompresorem a je to k podávání přetlakových náhrad - nejvíc se to blíží té Hot-line, ale není v tom voda - jde o takovou placičku, kterou protéká infuze a ohřívá se kontaktním ohřevem. - a ještě na lůžkách máme tzv. "Saharu" - je to na ohřívání především krevních derivátů - osobně mi to připadá jako nejtrapnější způsob - fouká tam teplý vzduch a hrozně dlouho to trvá. Jedinou výhodu tohoto systému vidím, že by to mělo garantovat, že se nepřekročí určitá stanovená teplota (krev se v tom nepřehřeje  )
_________________ Ivo Křikava, KARIM, FN Brno
|
|
 |
|
 |
|
gekkon
|
Předmět příspěvku: Re: OHŘEV INFUZÍ Napsal: 28. 11. 2008, 14:23 |
|
 |
| uživatel fóra |
 |
|
|
|
jj díky, tak nějak to mám (způsoby/systémy, jejich + a -) v hlavě srovnáno taky.... co vyřešeno není: - dosavadní oslovené firmy nic konkrétního do bádání nepřinesly... nebudu v rámci pozitivní/negativní reklamy nikoho jmenovat, ale čekal jsem alespoň nějakou rozvahu, návod... ale nejsme u konce ...  ; možná dělám z "velblouda komára" -ale firmy jako SUKL a jim podobní, jež zajímá "bumažka" na každou kravinu, která se i vzdáleně "dotýká" péče o pacienta - se jistě zájmem budou dotazovat na ty doby a rozdíly mezi skutečností (37°C a max. doporučením [25°C])... - něco prakticky - jak řešíte ten posun infuzí - čili jak víš která je ta "nejstarší" a naopak ??? a poslední věc - ta " teplička" - jakou konkrétně máte? firma, typ, objem.... máme o to zájem a každé info se hodí.... dík... 
|
|
 |
|
 |
|
ikrikava
|
Předmět příspěvku: Re: OHŘEV INFUZÍ Napsal: 28. 11. 2008, 16:15 |
|
|
-na tu firmu se ještě kouknu, objem je stejný jako u malé lednice (cca 120 l?) -prakticky - ten posun řeší sestry při doplňování (já prostě beru pohmatem jen tu nejteplejší (infuzi, ne sestru)) - ale myslím si, že nějaký naprosto přesný a striktní systém v tom není - to znamená, že asi nikdo nezaručí, že infuze tam je přesně 2 nebo 24 hodin. Doporučení výrobce bych bral jako doporučení - když už budu hnidopich - 1)o kolik stupňů se může teplota odchýlit od těch doporučených 25 st.?, 2) máte validované teploměry na sálech a monitorujete nepřetržitě teplotu, aby se neodchylovala od těch doporučených 25 st.? 3) kdo vám zaruči, že v některých místnostech (např. nepříliš používané sály, sklady) nespadne teplota v zimě na 15 st. nebo že dopravce nenechal stát auto s krabicemi s roztoky na parkovišti na slunci a teplota nevystoupila na 40 st.? Toto jsou vpodstatě zenové otázky, na které se těžko hledá odpověď. Na druhou stranu - neřešíme teď krevní deriváty ale sterilní roztoky krystaloidů a koloidů. Osobně si myslím, že doporučení výrobce je jen taková klička pro případ, že se něco stane, aby se z toho mohl vykroutit. Jinými slovy, chápu to tak, že pokud poruším doporučení výrobce, přebírám odpovědnost na sebe (jako ostatně u spousty jiných věcí) - proti "bumažce" zase jenom bumažkou - asi nejlépe vymyslet nějaký striktní postup nebo přímo směrnici, která se bude "naprosto striktně" dodržovat  , nedodržení tohoto postupu je pak možno považovat za porušení pracovních povinností se všemi důsledky. asi to trochu zlehčuju  , ale teplé roztoky podávám, protože si myslím, že je pro pacienta dobré dostat roztok ohřátý než studený  a jak to zatím řešíte u vás?
|
|
 |
|
 |
|
ikrikava
|
Předmět příspěvku: Re: OHŘEV INFUZÍ Napsal: 08. 12. 2008, 00:00 |
|
|
to: gekkon ty tepličky, co používáme jsou tzv. biologické termostaty - konkrétně se to jmenuje tuším Biothermostat (nebo tak nějak), objem jak jsem zmínil 120 l, firmu jsem na tom nenašel - asi to bude na štítku zezadu (ale to je asi celkem bezpředmětné při roku výroby někdy kolem 1989  ) na googlu se toho dá najít dost (nechci dělat reklamu, ale jen pár odkazů na ukázku) http://www.trigon-plus.sk/produkty/term/ebinn.htmhttp://www.intertec.sk/susiarne.htmlMyslím si, že pro účel ohřívání infuzí je to až zbytečný luxus (bude tomu odpovídat i cena), ale na druhou stranu jsou to naprosto dokonalé přístroje a udrží vám jakoukoliv teplotu v přesně daném rozmezí. S potřebnými certifikáty asi taky nebude problém, protože firmy, co ty termostaty vyrábí, většinou dodávají i boxy na transfuzní stanice a to jsme s nároky na kvalitu řádově jinde. To znamená - pokud si tam nastavíte 24,5 pro SÚKL, tak tam budete mít 24,5 +/- 0,25 st. Možná je lepší pořídit s ohledem na provoz i menší přístroj (tedy i levnější - např. 50-80 l) a zároveň tak mít rychlejší obrat infuzí vevnitř 
|
|
 |
|
 |
|
gekkon
|
Předmět příspěvku: Re: OHŘEV INFUZÍ Napsal: 08. 12. 2008, 13:24 |
|
 |
| uživatel fóra |
 |
|
|
|
jj, díky za odpovědi... aby bylo jasno - hnidopišsky to rozhodně brát nehodlám, ale nerad bych se angažoval v něčem, co bude rozhodně ne levné  a pak ve finále nepoužitelné právě pro argumetace těch "bumažkářů" - a že jich - mám alespoň osobně ten pocit - neustále přibývá - řešení pomocí těch termostatických skříní mně právě napadlo jako první, u nás zatím právě ohřev vyřešen není, proto sháním informace a data - a varianta s předehřátým poolem roztoků (průběžně používaných - sály/lůžka) a připravených jinak k okamžitému použití mi přijde v našich podmínkách jako optimální... - a - známe to všichni - levné to rozhodně není a čím více validních a dobrých argumentů člověk má připravených, tím snáze se měšce otevírají... tož tak... - zatím nemám info od dalších výrobců infuzí - ale jsem teď mimo domovský přístav, tak příští týden zjistím dále, co a jak... 
|
|
 |
|
 |
|
ikrikava
|
Předmět příspěvku: Re: OHŘEV INFUZÍ Napsal: 21. 01. 2009, 13:57 |
|
|
chtěl jsem se jen zeptat, jak to nakonec dopadlo (s tím ev. nákupem) btw: před nedávnem jsme vybavovali (spíš náš zaměstnavatel, bez našeho vědomí) nové sály a máme tam "fungl" nové "tepličky". Firma je uvedena Schöller (možná to i chladí a přes léto nám bude dodávat zmzku  ) a jedná se o "bio-inkubátor". Má to možnost např. i vytvoření speciální atmosféry uvnitř (CO2), využitelné asi pro mikrobiologii. Tuto funkci tam samozřejmě v naší oholené varianě nemáme, funguje to jen jako termostat (ten je ovšem super přesný včetně záložního ohřevu).
|
|
 |
|
 |
|
ikrikava
|
Předmět příspěvku: Re: OHŘEV INFUZÍ Napsal: 22. 03. 2010, 00:46 |
|
|
1) tak jak to dopadlo s nákupem? 2) haha, tak některé bedlivé setřičky, naše starostlivé opatrovnice, si všimly, že (sic!) na některých infúzních roztocích je napsáno: "skladovat při pokojové teplotě" nebo je tam snad i udáno rozmezí teplot - ha - výsledkem je, že v tepličce se octly pouze roztoky, které takovou hlášku neobsahují (toto je zajímavá informace pro firmy  ) upřímně vzato, nevidím pražádný rozdíl mezi "fýzákem" nebo "ringrem" od různých firem a nevěřím, že se jeden v tepličce zkazí a druhý vydrží těch šílených  37 stupňů (pro mě je to jen slaná voda, lepší teplá než studená). btw. nechcete se někdo zeptat na SÚKLu  ???
|
|
 |
|
 |
|
Stránka 1 z 1 [ Příspěvků: 8 ]
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník |
| |
|
|
Můžete zakládat nová témata v tomto fóru Můžete odpovídat v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru
|