Registrovat    Přihlásit se    Fórum    Hledat    FAQ

Obsah fóra » Anestezie » Regionální anestezie

Stránka 1 z 1 [ Příspěvků: 7 ] 

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: TAP blok
 Příspěvek Napsal: 08. 03. 2009, 19:35 
přispěvatel
přispěvatel

Mili uzivatele,
rad bych rozjel diskuzi na tema TAP blok a obecne blokady brisni steny. Kdyz jsem prisel pred nekolika lety do UK, byl jsem jako velky zastance epiduralu u laparotomii temer kamenovan... V te dobe byla alternativou pouze PCA s morfinem a infiltrace rany. Ale postupne, jak leta ubihala, se zacaly objevovat nove techniky a postupy (zavedeni subfascialniho katetru a PCA s LA nebo smesi LA, opioid, klonidin) a hlavne kompartment bloky brisni steny. A ja si najednou nebyl uplne jisty, zda epidural je opravdu to nejlepsi. Jiste, blokuje i sympaticke nervy, ale zase ty potencialni komplikace...
Zkratka, TAP blok (klasicky v "triangle de petit) pro mensi vykony jako kyly, Pfannenstiely, appendixy nebo doplneny subkostalnim TAP pro rozsahle laparotomie, mi prijde jako dost efektivni technika a lidi jsou schopni druhy den po vykonu chodit na minimalnim mnozstvi morfinu, bez bolesti, bez hypotenze z vazodilatace, etc. Dalsi velka vyhoda je, ze kompartment je mozne perfektne detekovat ultrazvukem, takze je mozne presne videt, kam LA davate. My jsme zacinali s 2x15 ml 0.375% chirokainu, ted davame vetsinou 2x20 ml 0.25%.
Rad bych vedel, jake maji ostatni ucastnici fora zkusenosti s timto blokem.

Pavel

Předmět příspěvku: Re: TAP blok
 Příspěvek Napsal: 15. 03. 2009, 18:08 
moderátor
moderátor

Můj osobní pocit - v poslední době jsou epidurály obecně trochu v nemilosti a dochází k odklonu od epidurálních blokád. Ta tendence je vidět ve článcích, doporučeních v praxi. Hodně jsem teď o tom diskutoval s kamarádem, který rozjíždí bloky 3 v 1 na pooperační analgezii po TEP kolene.
Odklon od epidurálů je patrný jak v doporučeních v PROSPECTu, tak i běžném denním provozu. V malé až střední nemocnici totiž stačí jediná závažná komplikace po epidurále a ponurá nálada a skepse zachvátí celé odělení na mnoho let. Tolik jen k odklonu od epidurálů.

Co se týká TAP bloku - docela ho propagovali na podzimním NYSORA v Londýně - byl tam na to workshop v rámci dětské anestezie. Předtím jsem nikdy tento blok u nás (v česku) u dospělých neviděl a měl jsem za to, že je to doména jen dětské anestezie. Momentálně vidím i trochu světla na konci tunelu i s naším UZ (snad si ho občas půjčíme na sály z urgentu :D ), takže počítám, že ho co nevidět vyzkouším.

Docela pěkný odkaz na zajímavé publikace k tématu:
http://www.heartweb.com.au/publications ... ebook.html

Příspěvek Napsal: 26. 03. 2009, 12:04 
přispěvatel
přispěvatel

Jaky ulrtrazvuk mate???
TAP blok a ostatni bloky brisni steny je mozne videt v podstate pod jakymkoliv UZ. Sonosite Micromaxx nebo M-Turbo je asi nejlepsi...
Pavel, Antrim, UK

Příspěvek Napsal: 29. 03. 2009, 13:04 
moderátor
moderátor

Tak jakýmkoliv UZ asi úplně ne, ale myslím si, že všecho co má lineárku s maximem 10 MHz a více je bez problémů. Zkoušeli jsme od Sonosite Titan, Micomaxx - ty byly na bloky OK a teď máme na urgentu M-Turbo a ten by měl být ještě lepší. Od GE jsem měl možnost vyzkoušet Logiq E a ten je taky supr - to je ale všechno na delší diskuzi. Dokonce jsme zkoušeli i "hi-end" přístroj od Mindray :D a nebylo to tak hrozné, jak jsme očekávali.

Příspěvek Napsal: 05. 04. 2009, 19:02 
přispěvatel
přispěvatel

My mame M-Turbo a nemuzem si ho vynachvalit... Ale Dusan Mach pracuje v Musgrave Park Hospital s S-Nerve a rika, ze je taky dobry. Ja jsem uz trochu ze stare skoly (promoce 1992) a tak pro mne byl ultrazvuk v regionalni anestezii dlouho jen hrackou a byl jsem trochu rezistentni se to ucit a porad vic fandil neurostimulaci. Ale kdyz do toho clovek pomoci kurzu, DVD a knizek trochu pronikne, tak je to 'exciting' a pro bloky kompartmentu, senzitivnich nervu a sympatiku asi nedocenitelna vec.
Pavel

Příspěvek Napsal: 22. 03. 2010, 00:30 
moderátor
moderátor

co se týká přístrojů - tenhle proud se už stává trochu off topic - hodilo by se to spíše do přístrojového vybavení, ale když už jsme to načali:
mám pocit, že se s UZ přístroji jednostranně zaměřenými na reg. anest. trochu roztrhl pytel

teď bychom si chtěli půjčit e-Zono (aspoň nám ho nabízí :-) - tak jsem trochu nedočkavej

druhá věcička MyLabOne od ... (no to je jedno) - vypadá to taky zajímavě
hlavně oba mají "vychytávky" v podobě anat. atlasu, případně i připojení na net. Na tom druhém si snad můžete i pustit video, jak to máte píchnout.

Když jsem to všechno viděl při prezentacích, tak jsem jen pokyvoval hlavou, uchechtával se a říkal: "To jo, to se bude mladým líbit..." Teď ještě, kde na to vzít ty ojra.

Proč to všechno píšu - máte s těmi hračičkami ještě někdo nějaké zkušenosti ?? (to jen aby člověk pak nekoupil nějakej "šancajk" - to mám z pohádky o Rumcajzovi, kterou sleduji s dcerou) :D http://cs.wikipedia.org/wiki/Rumcajs

Příspěvek Napsal: 11. 08. 2010, 23:11 
nesmělý nováček
nesmělý nováček

CO se E-Zona týče, tak už jsme ojra sehnali a pořídili si ho. Upřímně řečeno všechny ty vychytávky co má jsou fajn. Tzv. CueSheets, což jsou vlastně návody pro bl.. prakticky od toho jak se má k pac. postavit až po vlastní píchnutí, činí tento přístroj pomocníkem i naprostému začátečníkovi. Vše je doplněno buď animacema nebo videem. Je to pěkná hračička, ale takovou malou daní za vychytávky je dle mého názoru horší obrazová kvalita. Ale myslím, že za tu cenu a na ty bloky a centrály celkem slušný. Samozřejmě, že FAST s tímhle a s klasickým velkým UZ od Toshiby je nebe a dudy, ale v nouzi...

Stránka 1 z 1 [ Příspěvků: 7 ] 

Obsah fóra » Anestezie » Regionální anestezie