|
Stránka 1 z 1 [ Příspěvků: 9 ]
| Autor |
Zpráva |
|
lenyvondr.
|
Předmět příspěvku: prví pomoc na ZŠ Napsal: 24. 10. 2008, 20:06 |
|
 |
| věrný člen |
 |
|
|
Registrován: 06. 09. 2008, 16:50 Příspěvky: 68 Bydliště: Plzeň, rodiště Tábor:-)
|
Zajímá mne, kdo z Vás se podílí na výuce PP na ZŠ a jakým způsobem Vaše výuka probíhá? Sama jsem se před X lety účastnila a hodnotím to jako dobré, má někdo z Vás praktické zkušenosti, o které by se rád podělil? Zdravím Všechny !!!  lenyvondr.
|
|
 |
|
 |
|
lenyvondr.
|
Předmět příspěvku: Re: prví pomoc na ZŠ Napsal: 03. 04. 2009, 19:24 |
|
 |
| věrný člen |
 |
|
|
Registrován: 06. 09. 2008, 16:50 Příspěvky: 68 Bydliště: Plzeň, rodiště Tábor:-)
|
Dobrý večer Přeji  , Zkoušel někdo z Vás vyučovat PP na základní škole? Jaké zkušenosti máte s výukou přes organizaci "Červený kříž" ??? S Pozdravem Lenka 
|
|
 |
|
 |
|
lenyvondr.
|
Předmět příspěvku: Re: prví pomoc na ZŠ Napsal: 02. 06. 2009, 20:55 |
|
 |
| věrný člen |
 |
|
|
|
Dobrý večer přeji, Mám dotaz, zda existují metodické materiály nebo standardy, jaký by měl být obsah výuky PP na ZŠ? Ptám se z důvodu, že se chystám započít s výukou PP pro děti a mladistvé v jednom středisku v Plzni, Děkuji vám, S pozdravem lenka ps: samozřejmě budu ještě kontaktovat "Červený Kříž", jaké postupy volí oni, až vyzjistím potřebné údaje, poskytnu info zde 
|
|
 |
|
 |
|
tomáš julák
|
Předmět příspěvku: Re: prví pomoc na ZŠ Napsal: 22. 01. 2010, 11:56 |
|
|
|
|
Chystám se na to, pročež jsem zabrousil až na toto fórum pro radu. Nenalezl jsem žádné standardy pro výuku PP a KPR na základkách a pochybuji, že nějaké jsou. Takže zatím vymýšlím, jak na to. zaměřil bych se hlavně na to, jak včas poznat, že se něco děje. Co je výhodnější: jestli zkoušet něco dělat sám, nebo pro někoho běžet. Jak zavolat RLP. Co jim říct. Tady by se hodilo využít známosti na dispečinku RLP nebo využít jejich metodických pokynů. Jak správně a jednoduše komunikovat s dispečinkem. Jak vypadá "normální" dýchání a jak agonální gasping. Tady se chybuje i v dospělosti, takže zde by se dalo něco zasejt. Jak to zorganizovat ve škole: možná nějaký brainstorming, zapisovat odpovědi, později se k tomu vracet. Děti se nesmějí nudit ani minutu. Nějaký nácvik bych bral spíš jako zábavu, ale třeba si po letech někdo vzpomene, jak na to. A až to budeme dělat u nás, tak se domluvím na RLP, jestli by si tam jedna posádka chvilku neudělala stanoviště. Sice to skončí houkáním a blikáním po vsi, ale bral bych to jako odměnu. tomas<tecka>julak<zavináč>gmail<puntik>com
|
|
 |
|
 |
|
ikrikava
|
Předmět příspěvku: Re: prví pomoc na ZŠ Napsal: 25. 01. 2010, 17:18 |
|
|
pokud vím, tak výukový film pro ZŠ dělal Dr. Málek z 3. LF UK s kolektivem (mimo jiné jsme ho pouštěli na stánku akutne.cz na CSARIM 2008) tady je odkaz na jejich stránky: http://www.lf3.cuni.cz/cs/pracoviste/an ... esuscitaceZkuste někoho z tvůrců zkontaktovat, třeba vám něco doporučí. Co se týká doporučení, tak tady je každá rada drahá. Pro mě je to tak vzdálená cílová skupina (nejsem pedagog - alespoň ne pro ZŠ), že vám v tom asi moc nepomůžu. Cizí gájdlajny (čti guidelines) určitě budou - zkusil bych erc.edu nebo něco amerického. Tady ale bude problém s napasováním na českou realitu. Pro vyšší ročníky bych vycházel z normálních doporučení, která platí pro laiky (dospělé). "Zasejt" je určitě co. Ovšem, kdo seje vítr může sklidit bůhvíco  . zajímavé stránky, které by mohly přinést trochu světla k vašemu hledání: http://www.zdrsem.cz/Pokud byste něco našel, hoďte sem nějaké odkazy.
_________________ Ivo Křikava, KARIM, FN Brno
|
|
 |
|
 |
|
ikrikava
|
Předmět příspěvku: Re: prví pomoc na ZŠ Napsal: 25. 01. 2010, 17:26 |
|
|
PS: to lenyvondr.: Lenko, jak jste dopadla vy s tou výukou na ZŠ v Plzni? upřímně vzato, moc se do toho nehrnu. Já jsem rád, že tak trochu stíhám výuku na VŠ (LF) - to nemluvím o jiných VŠ a SŠ a už vůbec ne o ZŠ (kterých je jako máku). Každopádně máte všichni pravdu, že je to pole neorané. Na druhou stranu, tuto kategorii jsem kdysi založil v domnění, že sem budou chodit studenti LF a klást dotazy k výuce PP (v rámci 1. ročníku). Jak je ovšem vidět, mají to "těžce na háku", protože to už všechno asi umí ze ZŠ  . Nebo je to trochu jinak?
_________________ Ivo Křikava, KARIM, FN Brno
|
|
 |
|
 |
|
lenyvondr.
|
Předmět příspěvku: Re: prví pomoc na ZŠ Napsal: 25. 01. 2010, 21:24 |
|
 |
| věrný člen |
 |
|
|
|
Dobrý večer přeji, Taky- že jsem se do toho ještě nenahrnula  , chystám se tomu podívat na zub někdy v létě 2010, jelikož chodím do školy a do práce na plný kule, nemám chuť se k tomu složit  Ale zájem mám, což je první dobrej předpoklad  Jak jsem řekla, pustím se do toho až začátkem léta... K filmům Doc Málka, ty filmy jsou perfektní, mám doma první, druhý znám přes akutne.cz, je to super pro relativní časovou nenáročnost, obrazy skutečnosti, praktická metodika, jak na to a dále výzva pro další RZP či kdo další??? ke kurzům PP pro laiky.Mám ny mysli kurzy PP organiz.přes RZP či Červený kříž. O dalších strukturách/organizacích nemám povědomí, budu to muset podrobněji prozkoumat s existencí zde po západočes. kraji, ale až někdy na léto 2010. Mějte se dobře a Hodně Sil Přeji!!! S pozdravem 
|
|
 |
|
 |
|
Lenka B.
|
Předmět příspěvku: Re: prví pomoc na ZŠ Napsal: 31. 03. 2010, 13:50 |
|
 |
| nováček se slibnou aurou |
 |
|
|
|
Dobrý den  První pomoc vyučuji již více než 10 let a mám i celkem bohaté zkušenosti s výukou na ZŠ i v MŠ. Děti jsou v tomto velice zvídavé, až překvapivě schopné (někdy mám pocit, že jsou šikovnější než dospělí) a na svůj věk jsou schopné udržet až neuvěřitelné množství informací. Celý vtip je v tom, jak to podáte  Pokud jde o děti v MŠ a ZŠ existuje celkem dost materiálů, které vám pomohou s výukou. Ať už je váš názor na Český červený kříž jakýkoliv, za ta léta, co tohle dělají mají slušnou sbírku materiálu a vědí jak na to. Chvíli jsem pro tuto organizaci pracovala, takže vím, že existují projekty jako "Alenka", "Mladý zdravotník" apod. ČČK má i systém soutěží, které pro děti pořádá a na které je možné se přijet podívat a vidět v praxi, jak to jde. K materiálům pro výuku: - projekt "Alenka" je zaměřen na nejmladší a lze ho popsat jako "co dělat, když..." mívala ho v režii Mládež ČČK a měla zpracovaná krásná skripta jak učit děti formou hry o základní anatomii, fyziologii a ošetřování jednoduchých poranění (řezné rány, bodnutí vosou, přivolání ZZS...) - výuku na ZŠ spravuje ČČK a je to systém "Mladý zdravotník" existují 2 publikace: Mladý zdravotník I pro 1. stupeň ZŠ a Mladý zdravotník II pro 2.st., ještě exituje/ovala norma Zdravotník-Junior, která byla takovou nadstavbou nad Mladého zdravotníka. - další, co je pěkně zpracované, je norma Zdraovtnických družstev Humanitárních jednotek, což je pro "děti" 15 a více let. - ČČK vydává i Standardy PP, Život zachraňující úkony, což je řekněme norma pro laickou první pomoc a vychází z aktuálních guidelines pro první pomoc (psali je lidé jako MUDr. Jan Studnička, MUDr. Josef Štorek, MUDr. Lebeda, MUDr. Ivan Novák...) Většinu těchto materiálů lze najít na stránkách ČČK buď ke stažení, náhledu nebo zakoupení. Tím nechci dělat žádnou reklamu této organizaci, ale tohle se jim zas musí nechat... už to dělají desetiletí. Občas sice něco musíte upravit, ale aspoň máte nějaké vodítko. Tedy hodně zdaru ve výuce a pokud budete potřebovat pomoc, kontaktujte mě, bude-li to v mých silách a schopnostech, ráda vám pomůžu.
|
|
 |
|
 |
|
lenyvondr.
|
Předmět příspěvku: Re: prví pomoc na ZŠ Napsal: 09. 04. 2010, 20:35 |
|
 |
| věrný člen |
 |
|
|
|
|
Vážená paní Lenko B., Děkuji Vám velmi za Vaše Bohaté informace. Velmi ráda se Vám ozvu, pokud to bude možné, tak podzim 2010. Hoří mi termín odevzdání závěrečné práce, ale jen co jej dokončím, velmi ráda se Vám ozvu!!! Děkuji Vám a na event.spolupráci se těším, S pozdravem, Lenka Vondrušková
|
|
 |
|
 |
|
Stránka 1 z 1 [ Příspěvků: 9 ]
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník |
| |
|
|
Můžete zakládat nová témata v tomto fóru Můžete odpovídat v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru
|